Akıllı Ev Sistemleri – Akıllı evler

4.5/5 - (4 votes)

Akıllı Evler

 

         Akıllı şebekeler evlerimizi nasıl etkileyecek?  Her ne kadar bu olay var olandan çok farklı gözükmeyecek olsada, aslında sahne arkasında birçok şey gerçekleşiyor olacak. Şu an bile dünyada çeşitli şehirlerde gelişmekte olan Akıllı Şebeke teknolojilerini enerji tasarrufu yapabilmeyi ve elektrik şebekesini düzgün ve verimli kullanmayı sağlayan yeni ekipmanlar, aletler ve yazılımlar mevcut.

         Gelişmekte olan Akıllı Şebeke teknolojilerin beraber çalışmasını sağlayan kilit nokta; şebeke operatörler’inin ve işletmelerin arasında interaktif bir ilişkinin olmasıdır. Evlerimizde ve iş yerlerimizde dijital kontrolörler sayesinde enerji tedarikçinizin sinyaline geri dönüş yapılabilinecek ve enerjiye talebin yoğun olduğu zamanlarda güç şebekesindeki stresi azaltmak için şebekeden çekilen enerjinin minimize edilmesi ve hatta enerji ihtiyacını elektrik enerjisinin daha ucuz olduğu zamanlarda karşılama talebinde bulunabilinecek.

 Akıllı Sayaçlar ve Enerji İşletim Sistemleri

             Akıllı şebekelerde enerji tedarikçinizle sizin aranızdaki bağlantıyı akıllı sayaçlar sağlamaktadır. Hali hazırda kullandığınız mekanik sayaçların aksine bu sayaçlar dijital kontrol sağlamakta ve enerji tedarikçinizle aranızda daha kompleks bilgi alışverişi yapma olanağı sunmaktadır. Örnek verecek olursak; akıllı sayaçlar enerji tedarikçinizden gönderilen ve enerjinin maliyetinde tasarruf yapmanıza yardımcı olabilecek sinyalleri algılayabilir ve gerekeni yapabilir. Bunun yanında akıllı sayaçlar işletmenizde ne kadar elektrik enerjisinin kullanıldığına dair geniş kapsamlı bilgilendirme yapabilir.

           Akıllı sayaçlar sayesinde gönderdiğiniz veya aldığınız bu bilgiler, bilgisayarlarınızdan akıllı telefonlarınızdan veya tabletlerinizden daha basit ve anlaşılır formatlarda ulaşabilmenizi sağlayan Ev Enerji İşletim Sistemleri (EMS) tarafından yürütülmektedir. EMS kullandığınız elektrik enerjisini takip etme ve daha fazla tasarruf etme olanağı sunmakta. Bir örnek ile açıklayacak olursak, ev aletrinizin ve elektronik cihazlarınızın açma kapama işlemleri esnasında şebekenizde oluşturacağı etkiyi EMS sayesinde kolayca gözlemleyebilirsiniz.

           EMS yardımıyla gerçek zaman bilgilerine ulaşabilecek ve fiyat bilgilerini elde edebileceksiniz ve hatta sisteminizi otomatik olarak elektrik enerji fiyatlarının en düşük olduğu anda enerji ihtiyacınızı karşılayacak şekilde ayarlayabileceksiniz. Bunun yanında bazı ev aletlerinin ve ekipmanların, aşırı talep tehtidinin oluşturabileceği kayıpları önlemek, kendi bölgenizdeki elektrik enerjisi yükünü dengede tutabilmek ve elektrik kesintilerinin önüne geçmek için otomatik olarak kapanmalarını sağlayacak şekilde sisteminizi ayarlayabileceksiniz. Bağlı olduğunuz enerji kurumu yukarda bahsedilen işlemleri yapmanız için maddi teşfiklerde bulunabilir.

 Akıllı Ev Aletleri

           Akıllı evlerinizde kullandığınız birçok ev aletleri bir birleriyle bağlantılı olacak ve EMS üzerinden ev aletlerinize erişim sağlaya bilecek ve onları çalıştıra bileceksiniz. Örnek ile açıklayacak olursak EMS sayesinde evinizdeki klimanızı eve varmadan az bir süre önce açabilecek, enerji tüketiminizi takip edebilecek ve tasarruf edip etmediğinizi kontrol edebileceksiniz.

            Aynı zamanda akıllı ev aletleriniz enerji tedarikçinize otomatik olarak sinyal gönderebilecek ve talebin çok yüksek olduğu zamanlarda şebekeden elektrik enerjisi çekmeyecek. Bu basit bir açma kapama olayından çok daha komplike bir olay. Mesela, siz hiç farkına varmadan akıllı klimanız şebekedeki yükünü azaltabilmek için kendiliğinden çalışma zamanını genişletebilir, milyonlarca klima yukarıda bahsi geçen durumu uygularsa, elektrik şebekesindeki yükü gözle görülür bir şekilde azaltabilir. Aynı şekilde buzdolabınız elektriğe olan çok yoğun olmadığı zamana kadar kendiliğinde soğutma işlemini durdurabilir veya bulaşık makineniz çalışmasını elektriğe talebin çok yoğun olmadığı bir zamana erteleyebilir. Tabiki de bu akıllı ev aletleri gerektiğinde otomatik ayarlarının devre dışı bırakılarak kullanıcı tarafından kontrol edilebilir de olacak. Eğer bulaşık makinenizin hemen o an çalışmasını istiyorsanız elektrik enerjisinin daha ucuz olduğu zamanı beklemeksizin çalıştırabileceksiniz.

Evlerde Elektrik Üretimi

           Tüketicilerin elektrik enerji üretim sitemlerine yönelmesi, Akıllı Şebekelerin interaktif kapasitesini çok önemli hale getirecektir. Çatılara konumlandırılabilecek güneş panelleri ve küçük rüzgar tirbünleri şu anda çok yaygın, buna ek olarak kırsal alanda yaşayan insanlar yakınlarındaki akarsudan yararlanarak kendi küçük hidroelektrik santrallerini de kurabilirler. Şirketler de evlerde doğal gaz kullanılarak ısı ve güç üretebilecek yakıt hücre sitemleri üzerinde çalışmalarını sürdürmektedi.

           Akıllı Şebeke akıllı sayaçları ve sahip olduğu kontrol sistemiyle bu küçük enerji üretim sistemlerini şebekeye bağlama konusunda çok etkili olacaktır. Bunun yanıda işletmelerin ve bu küçük santral sahiplerinin gerekli bilgiye ulaşmasını sağlayacak ve ihtiyaçtan fazla enerji şebekeye verilecek. Akıllı Şebekelerin vaadettiği bir diğer özellik ise elektrik dağıtım işletmelerinin elektrik enerjisini kestiği zamanlarda yakın çevrenizin sizin veya komşularınızın yukarıda bahsettiğim çatılarınıza konumlandırdığınız güneş panalleriyle veya küçük rüzgar türbinleriyle ürettiğiniz elektrik enerjisinden yararlanabilmesi olacaktır.

Bu yazı buradan Kaynak tercüme edilmiştir.

Yazar Bilgileri

Roman Karmil
Roman Karmil
Posted in Genel and tagged , , , , , , , , , , , , , , , .

Bir cevap yazın