- İTÜ’de Güneş Enerjisi Laboratuvarı Kuruluyor - 23 Nisan 2019
- Güneş Enerjisi ile Çalışan Araçlar - 22 Nisan 2019
- AB destekli bilimsel araştırma projesi GReSBAS, Çalıştay programı ile 19 Mart’ta İTÜ EEF Ömer Korzay Konferans Merkezi’nde - 21 Şubat 2019
Daha temiz ve sürdürülebiir enerji için Güneş.
Günümüzde, güneş enerjisi kaynağı fosil yakıtların aksine neredeyse sonsuzdur.
Fotovoltaik güneş hücreleri, üzerine güneş ışığı düştüğünde güneş enerjisini doğrudan DC elektrik enerjisine dönüştüren yarı iletken maddelerden oluşan sistemlerdir. Fotovoltaik kelimesi, güneş ışığını oluşturan parçacıklar yani fotonlar sözcüğü ile elektrik voltajı olan volt kelimesinden gelir. Şarj cihazlarından arabalara, köprülere, bugünün ve yarının en havalı güneş enerjili cihazlarından bazıları:
Solar Padavra
Bir evin üzerine büyük güneş panelleri kurmak yerine, daha zarif bir görünüme sahip, fotovoltaik hücreleri içeren minyatür panelleri olan RGS Enerji güneş padavraları kurulabilmekte. Scientific American, padavranın markasına bağlı olarak ev sahiplerinin, Dow’s Powerhouse’a göre elektrik faturalarında yüzde 40 ila 60 oranında tasarruf edebileceğini yazmakta.
Kaynak: https://rgsenergy.com/
Kaynak: https://www.scientificamerican.com/article/im-getting-my-roof-redone-and-heard-about-solar-shingles/
Solar Bisiklet Kiliti
Ellips, en fütüristik görünümlü bisiklet kilitlerinden biri. Ellips’in yerleşik güneş paneli, pilini otomatik olarak şarj etmekte ve sistemin yıllarca kullanılmasını sağlamak için yeterli güç sağlamaktadır. Bisiklet kullanıcıları akıllı telefon ve bluetooth teknolojisi sayesinde bisiklet kilitlerini açabilmekteler, ayrıca kilit sarsıntı anında hırsızlık durumuna karşı kullanıcıyı bilgilendirmekte.
Kaynak: https://lattis.io/
Londra Blackfriars Köprüsü
Solarcentury’e göre (2014), dünyanın en büyük güneş köprüsü. 4.400 fotovoltaik panel ile donatılarak, Blackfriars Köprüsü tren istasyonu CO2 emisyonunu yılda yaklaşık 511 ton azaltması bekleniyor. CNN güneşli bir günde köprünün bir megawatt elektriğe kadar üretim yapabileceğini bildiriyor.
Elektrikli trenler ve köprü üzerindeki solar çatı sayesinde yolculara daha sürdürülebilir bir yolculuk sunulmakta.
Kaynak: https://www.businessgreen.com/bg/analysis/2324455/solarcentury-and-network-rail-push-button-on-world-s-largest-solar-bridge
Kaynak: https://edition.cnn.com/2014/09/24/living/blackfriars-solar-bridge
Solar Otomobil
Sono Motors, Sion otomobilinin geleneksel elektrik prizlerinden ve güneş panelinden şarj edilebileceğini söylüyor.
Araç, kaput, yan kapılar ve tavana entegre 330 güneş hücresine sahip. Bu sayade otomobili sürerken şarj edebilmektesiniz.
Bir dezavantajı, güneş panellerinin çalışabilmesi için Sion’un sadece siyah renkte üretilmesi.
Sion’un aküsü boş olsa bile, üreticisi otomobilin günde 30 km yol alabildiğini söylüyor. Bir diğer solar enerjili otomobil üreticisi Lightyear ise otomobilinin şarj edilmeden aylarca çalışabileceğini söylüyor.
Kaynak: https://www.weforum.org/agenda/2018/06/solar-powered-car-sion-lets-you-drive-for-free/
Kaynak: https://www.express.co.uk/life-style/cars/1000135/electric-car-solar-powered-Sono-Motors-Sion-price-2019
Güneş Arabası – İTÜ GAE
Güneş arabasının üzerinde bulunan güneş panelleri, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirir. Aynı zamanda araba üzerinde bir de akü sistemi bulunur. Araç bu panellerden elde edilen enerjiyi ve akünün enerjisini kullanarak çalışır. Araç güç tüketmiyorsa veya güneşten gelen güçten daha az bir tüketim var ise, güneşten gelen enerjiden artan kısım araç aküsünü şarj eder.
Güneş olmadığında araç akü sistemindeki enerjiyi kullanır. Başlangıçta akü sisteminde 5kWhlik enerji mevcut iken ortalama 80km/h ile 300km gidebilmektedir.Araç ortalama 80km/h ile giderek 100km’de 0,15 TL harcar
Kaynak: https://www.itugae.com/
Solar Şarj Aleti
5V / 1A çıkışa – 5V / 1A girişe ve 2200 mAh kapasiteli bir bataryaya sahip olan Natos Solar Şarj Aleti doğrudan cama takılarak güneş enerjisinden faydalanarak bataryasını doldurmakta. 5V / 1A çıkışından yararlanarak telefonunuzu şarj edebileceğiniz gibi 5V / 1A girişi sayaseyinde güneş olmadığında cihazı şarj edebilmektesiniz.
Yazar Bilgileri

Yazar Haberleri
Enerji2019.04.23İTÜ’de Güneş Enerjisi Laboratuvarı Kuruluyor
Enerji2019.04.22Güneş Enerjisi ile Çalışan Araçlar
Duyurular2019.02.21AB destekli bilimsel araştırma projesi GReSBAS, Çalıştay programı ile 19 Mart’ta İTÜ EEF Ömer Korzay Konferans Merkezi’nde
Eğitim ve Kariyer Etkinlikleri2017.03.01Sertifikalı Proje Yönetimi Eğitimi – Münip Öber